Centrum Handlowe Osowa organizuje dzień pełen kulinarnych atrakcji. Już 29 października można będzie odkryć tu przysmaki kuchni kaszubskiej, przygotowane i podane w najlepszym wydaniu, bo przez jednego z najbardziej znanych kucharzy w Polsce - Mateusza Gesslera. Restaurator, gwiazda programów "MasterChef Junior" oraz Hells Kitchen, na żywo przyrządzi regionalne dania, a w przerwach między gotowaniem znajdzie czas na rozdanie autografów. Oprócz wytrawnych smaków nie zabraknie również słodkości. W specjalnej akcji promocyjnej można będzie zdobyć miód z Osowskiej pasieki.
Wszystko odbędzie się w widowiskowej formie live cooking, dzięki czemu każdy z obecnych gości wydarzenia będzie mógł przyjrzeć się jak powstają oryginalne, znane na całą Polskę dania a także posłuchać niesamowitych kulinarnych opowieści. Malownicze usytuowanie Kaszub w okolicach lasów i jezior powoduje, że kuchnia tego regionu bogata jest w ryby, mięsa, zboża, a każde danie niesie za sobą swoją oryginalną historię pochodzenia. Spotkanie będzie więc prawdziwą gratką nie tylko dla smakoszy, ale i miłośników całego regionu.
Na początku października CH Osowa organizuje także konkurs dla okolicznych szkół i przedszkoli. Zgłoszone placówki będą ozdabiać kartonowe ule, które następnie zostaną zaprezentowane na specjalnej wystawie w centrum. Prace oceni publiczność na Facebooku oraz jury. Do wygrania będą atrakcyjne nagrody jak karty podarunkowe o wartości 1000 zł na zakupy w CH Osowa. Rozstrzygniecie konkursu i ogłoszenie wyników wraz z wręczeniem nagród nastąpi 29 października podczas wydarzenia kulinarnego z Mateuszem Gesslerem w CH Osowa. Prace konkursowe będzie można oglądać na fanpage CH Osowa https://www.facebook.com/CHOsowa oraz w dniu eventu na wystawie w galerii.
Ponadto galeria przygotowała na ten dzień specjalne, słodkie podarunki. Goście centrum, którzy tego dnia zrobią zakupy za minimum 150 zł otrzymają w prezencie miód, pochodzący osowskiej pasieki. Całą imprezę poprowadzi Mateusz Czekierda - utalentowany szef kuchni, związany z wieloma renomowanymi restauracjami, laureat programu Top Chef Polsat. Nie zabraknie więc okazji do przyjrzenia się pracy znanych kucharzy na żywo, a dodatkowo na klientów będą czekać liczne niespodzianki i konkursy.
Podczas tego jednego wydarzenia chcemy połączyć dwa tematy, które są nam bliskie i które na stałe już wpisały się w działalność naszego centrum. Promocję regionu, który ma tak wiele do zaoferowania, m.in. wspaniałą, lokalną kuchnię kaszubską oraz zwrócenie uwagi na ważny temat ochrony pszczół. Jako właściciele miejskiej pasieki w naszych ulach gościmy obecnie 200 tys. tych cennych owadów. Miody, które będziemy rozdawać naszym klientom są zwieńczeniem ich tegorocznej pracy mówi Aleksandra Słowińska, Dyrektor CH Osowa.
Pasieka istnieje w CH Osowa od 2017 r. Było to pierwsze centrum handlowe w Trójmieście, które podjęło taką inicjatywę na rzecz ochrony pszczół i które od początku swojego funkcjonowania dba o środowisko naturalne, co zostało potwierdzone uzyskaniem certyfikatu ekologicznego BREEAM-In-Use. CH Osowa otworzyło pasiekę we współpracy z Pszczelarium Agnieszka Skórka- Baj. Na górce pod lasem za parkingiem bocznym galerii pojawiło się już 5 uli, które znajdują się w bezpiecznej odległości, są odgrodzone i oznakowane specjalnymi tabliczkami.
Miejska pasieka przy CH Osowa to nie tylko okazja, aby ochronić pszczoły dając im nowy dom oraz przywrócić bioróżnorodność, ale także szansa dla Klientów CH Osowa na spróbowanie pysznego i zdrowego miodu.